Juoksun olennaisuuksia odottavasta Asenteesta Zeniin

(käännetty ja mukailtu Paul Reesen artikkelista Marathoning´s ABCs julkaisussa Marathon and Beyond 2011/1)

Reesen maratonin ABC -artikkeli käsittelee kestävyysjuoksijan elämän perustaitoja aakkosjärjestyksessä. Suomensin Reesen aapiskukon vapaamielisesti pointtiensa kannalta, aakkosista välittämättä. Selventävät kuvaukset on valikoitu enemmän tai vähemmän Reeseä referoiden, mutta jokaisessa kohdassa sooloilin päälle omia huomioitani. Huomiot eivät ole tärkeysjärjestyksessä, ja niitä voi poimia luettavaksi oman kiinnostuksen mukaan.

Odottava asenne (Anticipation). Juoksusta nauttii enemmän, kun pitää joitakin asioita odottamisen arvoisina. Valmistauduitpa sitten seuraavaan lenkkiin, parin viikon päästä pinkaistavaan kisaan, suurempiin kilometrimääriin tai uuteen treeniympäristöön, odotus saa sinut kiinnittymään päivittäiseen harjoitteluusi ja pitää mielesi innostuneena. Mielekäs, myönteisen nälkäinen innostuneisuus tulevaan sysää ajatuksesi pois turhista huolista ja peloista. Etene silti pienin askelin, syö lautasellinen kerrallaan – kylläinen kyllästyy.

Suuri tapahtumasi (Big Time). Se voi olla mitä vain! Kokeile edes kerran jotakin suurta. Massajuoksua, ”mahdotonta” synttäritempausta, maailmanluokan tunnelmaa, ultramatkaa, juoksureissua muille maille. Saat ainutlaatuisen kokemuksen, joka virkistää pitkään jälkeenkin päin.

Sitoutuneisuus (Commitment). Eivätkö kaikki sellaiset asiat elämässäsi olekin olleet erityisen merkityksellisiä ja arvokkaita, joihin olet todella tuntenut sitoutuneesi? Älä pelkää epäonnistumista, vaan omistaudu harrastukseesi pyrkimyksiäsi harkiten ja tahtoasi tunnustellen. Syyllisyys siitä, että juoksulenkin sijasta pitäisi olla pihatöissä tai siivoamassa asuntoasi vie energiaa harrastuksesi lisäksi muustakin elämästäsi. Älä anna synkistelyn ja ongelmien vatvomisen tulla yrittämisen esteeksi. Sitoutuneisuus on onnistumisen ja seikkailun alku.

Haaveet (Desires). Rajoita haaveitasi, niin voit keskittyä olennaisimpiin pyrkimyksiisi ja pitää arkesi mielekkäänä. Iloitse harjoittelustasi ja harrastuksestasi, vaikka se ei johtaisikaan villeimpien utukuvitelmien toteutumiseen. Määrätietoisuus erottaa kantavat ja motivaatiota ylläpitävät unelmat mielettömyyksistä.

Varusteet (Equipment). Ota varusteistasi kaikki hyöty irti. Vertaile kenkiäsi, ota selvää toisten kokemuksista ja pitäydy toimivissa kuteissa. Juokse niin kevyillä ja lennokkailla lenkkareilla kuin kykenet. Sopivilla varusteilla halajat useammin polulle, tielle ja radalle.

Yhteisö (Family). Jaa harrastuksesi yhteisöllesi, perheellesi, kavereillesi. Omistautuneisuudestasi voi kehkeytyä yhteinen elämänmuoto. Huomaat kyllä, kuka haluaa omaksua juoksujuttusi osaksi omaa elämäänsä… je kenties kiinnostua siitä (tai jostain muusta harrastuksesta) itsekin.

Tavoitteet (Goals). Tavoitteet pitävät meitä liikkeessä. Tavoitteet eivät vertaudu kysymykseen, mitä haluat juoksemiselta. Ne kertovat toimintasi suuntautuneisuudesta. Pidä ne yksinkertaisina ja saavutettavina. Terveenä pysyminenkin sopii oivalliseksi tavoitteeksi. Jos et pääse tavoitteeseesi, istu alas ja analysoi.Tavoitteiden tulisi myös aina olla realistisia ja niiden tulisi olla linjassa kehittymisesi kanssa. Siksi välitavoitteiden asettaminen kannattaa.

Innostavat koitokset (Hurdles). Haasta itsesi pienillä harrastusta sulostuttavilla koitoksilla. Esimerkiksi kysy itseltäsi, voisitko juosta viikon jokaisena päivänä, ja riennä yrittämään! Tavoitteita määrittää laatu, mutta koitoksissa olennaista volyymi. Itsensä ylittäminen samassa pyrkimyksessä ei ole mahdollista joka päivä, ja koitoksista tulee osata myös luopua. Pelkästään uusien haasteiden hahmotteleminenkin pitää innostuneisuutta yllä. Jokin yö olisi taas mahtavaa juosta hämärästä aamunkoittoon!

Vammojen ennaltaehkäisy (Injuries). Mitä enemmän kärsit vammoista, sitä vähemmän nautit juoksemisesta. Opi välillä perääntymään, pitämään taukoa ja olemaan maltillinen. Huolla lihaksiasi, venyttele, pidä juoksulenkkisi mielekkäinä ja elämyksellisinä huolehtimalla palautumisestasi.

Juoksijuus (Jogger?). Monesti kuulee erilaisia hämyisiä määrittelyjä juoksun ja hölkän eroista.Mutta mitä väliä! Olennaisinta on, miten ja kuinka paljon nautit harrastuksestasi, ja mitä saat juoksemiselta. Jos tapasi juosta edistää henkistä ja ruumiillista terveyttäsi, olet oikealla tiellä. Ole rohkeasti juoksija omalla tavallasi.

Tietämys (Knowledge). Perusteiden käsittäminen palkitsee. Tutustu harjoittelun pääperiaatteisiin, juoksun tekniikkaan ja mekaniikkaan, ravintoon ja juomisen tärkeyteen, ja kokeile niitä käytännössä. Siten harjoittelet fiksusti ja muunnat tietämyksesi vahvuuksiksesi. Hanki lisää tietoa, mutta nouki pelkkiä lillukanvarsia!

Läpi elämän (Lifetime). Suhtaudu juoksemiseen niin kuin se kestäisi koko elämäsi. Juokseminen ei sillä tavoin koostu pelkästään pienistä ohimenevistä iloista ja menestyshetkistä, vaan voi antaa pysyväisempää tarkoituksenmukaisuutta koko olemiseesi.

Motivaatio (Motivation). Kysy itseltäsi, mikä sinua kiinnostaa todella, ja tähtää siihen. Harjoitusrutiineista poikkeaminen, juokseminen uusissa maastoissa ja mieltä virittävässä seurassa ruokkii motivaatiotasi. Motivoivinta juoksemisessa on juokseminen itse, ei kirjojen tai foorumien selailu. Uskalla olla avoin uudelle!

Tämänpäiväisyys (No more mañanas). Monenko ihmisen olet kuullut sanoneen aloittavan harjoittelunsa huomenna? Kuinka monesti olet luulotellut itsellesi, että kun juokse tänään, juokset huomenna ainakin tuplasti? Monestiko nämä puheet muuttuvat toiminnaksi?

Yksilöllisyys (Oneness). Vaali yksilöllisyyttäsi. Yksi suurimmista syistä juoksemiselle kumpuaa tahdosta kehittyä ja kasvaa henkisesti. Sokea toisten matkiminen johtaa harvoin itseäsi kehittäviin ja tyydyttäviin päämääriin. Eroamme toisistamme geeneiltämme, asenteiltamme, tavoitteiltamme, tahtotiloiltamme, ruumiinrakenteiltamme, harrastustaustoiltamme. Tuo omimmuutesi muiden koettavaksi ja inspiraatioksi.

Viisaus (Philosophy). Pyri tietoisesti kehittymään juoksuviisaudessa, mutta pidä ajattelusi tolkullisena. Ruotsalaisen sanonnan kaltaisesti: ”Pelkää vähemmän, toivo enemmän. Syö vähemmän, pureskele enemmän. Ruikuta vähemmän, hengitä enemmän. Puhu vähemmän, sano enemmän. Vihaa vähemmän, rakasta enemmän. Ja kaikki hyvä osuu kohdallesi.” Koe ja kokeile, nauti ja kestä. Vanhat, harmillisesti jo väistyneet ajatukset ovat monesti parempia kuin netillinen uusia.

Laatua, ei määrää (Quality over quantity). Rakenna itsellesi vahva peruskunto ennen nopeutta. Hyvä perusta tekee juoksemisesta monipuolisempaa ja antoisampaa. Pohjan luominen kysyy aikaa ja tarmoa. Mutta se myös tekee sinusta nopeamman ja mahdollistaa muassaan myös tehokkaan nopeusharjoittelun. Nopeusharjoittelun vaikutus askeleeseesi ja sydän- ja verenkiertoelimistöösi muuntaa pitkien lenkkien juoksemisen entistä kevyemmäksi. Peruskestävyyden parantaminen oikein tehtynä on aina laadullista harjoittelua siinä missä nopeusharjoitteetkin. Harjoittelussa kysymys on näiden yhteensovittamisesta niin, että saat suuremman määränkin käännettyä laaduksi. Mieti laatua aina tavoitteesi ja ominaisuuksiesi mukaan.

Kisat (Races). Kisat ovat juoksijalle draamaa tiivistetyssä muodossa. Jännitystä, ponnistelua, epäuskoa ja itseluottamusta, yhteenkuuluvaisuutta, huippukokemuksia. Älä tee kisoista arkista rutiinia – tutustu samalla uusiin paikkoihin, kierrä ympäristössä, keksi oheen ihan huvin vuoksi muutakin tekemistä. Hengaile vanhojen ja uusien tuttujen seurassa. Suhtaudu kisaan oppimatkana, menestyitpä miten tahansa.

Juokseminen yksin (Solo running). Juokseminen voi pyhittää yksinolon syville ajatuksille ja pysähtymiselle, irtaantumiselle sosiaalisen ja työelämän hektisyyksistä, yksityiselle ajalle. Juoksemisesta voi muodostua meditaatioharjoitus, tilaisuus luoviin ongelmanratkaisuihin, arjen varaventtiili. Kauniilla, vetävillä juoksupoluilla huomaat eron yksinäisyyden ja yksinolon välillä. Sanotaan, että seurassa jutellen ja ajatuksia vaihdellen kilometrit taittuvat nopeammin, mutta samaan kokemukseen voi yltää myös sisäisen dialogin ja tyyneyden kautta. Yksin ollessa kysyt itseltäsi oikeita kysymyksiä ja pääset vastuuseen niihin vastaamisesta.

Rata (Track). Juoksitpa suurimman osan lenkeistäsi polulla, hiekkateillä tai asvaltilla, piipahda silloin tällöin myös radalla. Rata antaa puhtia vauhtileikeille ja intervallitreeneille, ja radalla – olipa se tartania, mondoa tai kivituhkaa – jalkasi säästyvät päällystettyjen pikiväylien kovuudelta. Radalla voi keksiä mitä mielikuvituksellisimpia harjoituksia. Etenkin tiejuoksijoille se on paras alusta juoksuväljyyden, askelpituuden ja -tiheyden sekä yleisesti tekniikan kehittämiseen.

Arviointikyky (Unicorn). Tee realistisia johtopäätöksiä tilanteestasi. Jos pääsit aiemmin tällä viikolla kilometrin juuri ja juuri 4 minuuttiin, älä ennakoi alittavasi kympillä 40 minuuttia viikonlopun hölkässä. Jos kipuilu takareidessäsi on viimeisen kolmen viikon aikana vain pahentunut, on liian riskialtista lähteä viikon päästä puolikkaalle ennätystä yrittämään.

Lomailu (Vacation). Suunnittele loma-aikasi sinulle tärkeän juoksutapahtuman yhteyteen. Näin voit paremmin valmistautua kisaan ja palautua siitä. Mitä suurempi kisa, sitä huolellisemmin sen lähipäivät kannattaa käyttää. Juokseminen on osa vapaa-aikaasi.

Merkityksenanto (What?). Oletko päättänyt, mitä haluat juoksuharrastukseltasi? Mitä sillä etsit? Onko päämääränäsi terveys, menestys, elämäntapa vai sosiaalinen tunnustus? Jos tavoittelet terveyttä, älä tartu turhiin riskeihin, älä harjoittele äärirajoillasi. Jos haluat kehittyä uusiin ennätyksiin, laadi harjoitussysteemi, hanki tietoa, analysoi tilannettasi ja totu myös pieniin jumeihin ja kolotuksiin. Kukkasten haistelemiselle, tuulen kuuntelulle, luonnon värien ihastelulle ja ilmapiirin aistimiselle on aikansa myös ennätyksiään tavoittelevan kuntoilijan harrastuksessa. Suorituspaineet, menestystavoitteet ja huolet eivät saa kaventaa iloa, jonka juokseminen sinulle antaa.

Ei tekosyitä! (´Xcuses). Erota kunnolliset syyt niistä tekosyistä, jotka yllyttävät sinua väärin perustein pysymään poissa lenkiltä. Tekosyiden keksiminen on oire jostakin perustavanlaatuisemmasta. Silloin merkitysten, tavoitteiden ja tarkoituksenmukaisuuden arvoja kannattaa ajatella uudelleen. Tekosyyt voivat viedä mennessään.

Sinä itse (Yourself). Pidä itseäsi juoksijana. Valota uskaliaasti elämääsi juoksijuutesi mukaan, ja huomaa, kuinka elämäntapasi laajenee osaksi ravitsemustasi, arkirytmiäsi ja sosiaalisia suhteitasi. Pidä harjoituspäiväkirjaa, täytä juoksuhistoriasi mahtavien kokemusten lisäksi merkinnöin, kuvauksin ja valokuvin. Kuvaile päivittäisiä tuntemuksiasi, jotta voit seurata ohjenuoria, jotka sopivat juuri sinulle. Muista olla valmis muuttamaan huonoja, vaikka aivan tottumuksiksikin juurtuneita käytänteitä. Juostessasi elät itsellesi.

Zen (Zen). Uhmakas ja ahne ego itsekkäine hankkeineen voi joskus viedä meidät kauas välittömistä elämyksistä ja jokapäiväisistä kiitollisuuden lähteistä.Levollisuus omassa tilanteessa ilman pyrintöjä pois nykyhetkestä ja tyyneys vastoinkäymistenkin kohdalla johdattaa sinut lähemmäksi juoksemista ”kokonaisvaltaisena kokemuksena”, niin kuin George Sheehan juoksun arvokkuutta kuvasi. Hakeudu hetkiin, joina juoksu tuntuu huomaamattoman kevyeltä ja harjoittelu yhdentekevän huolettomalta – ikään kuin et juoksisi valmistautuaksesi mihinkään. Usein nämä ”flow-kokemukset” pulpahtavat esiin sopivan vauhtisilla peruskestävyyslenkeillä miellyttävässä ympäristössä. Juoksu ja juoksija sulautuvat yhteen ja asettuvat harmoniaan ympäristön kanssa. Tällöin juoksemisen kokemus erkaantuu kaikesta yrittämisestä, ennakoimisesta, itsearvioinnista ja turhista kärsimyksistä. Muistele ja pohdi, milloin ja millä ehdoin saat parhaat elämyksesi juoksemisesta.

Lopuksi vielä muutama pohtimisen arvoinen ehto, jotka juoksuharrastukseen kannattaa sisällyttää:

1) Ole kiitollinen, että voit juosta.

2) Sitoudu jollakin tavoin, ja sovita sitoutumisesi yhteen sen kanssa, mitä haluat juoksemiselta.

3) On olemassa vain yksi sellainen ihminen kuin sinä. Sinusta ei ole kopioita – älä siis itsekään yritä kopioida muita. Opi tulemaan toimeen ainutlaatuisuutesi kanssa.

4) Ymmärrä, että jos juoksu on sinulle tärkeää, ei se juuri siksi aina tunnu helpolta. Tämä pätee muihinkin arvoikkaisiin asioihin elämässä.

5) Tee kaikkesi saadaksesi irti harrastuksestasi se, mitä siltä haet. Mitä enemmän nautit juoksemisesta, sitä enemmän voit nauttia elämästäsi.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.